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Orange Chicken

January 14, 2011


So this is our first blog and we couldn’t be more excited about it.  We love cooking and we love food.  So why not share our love with others? So here you have it.

As I was riding the bus home from work this morning I was trying to think of what I could make for lunch today.  So many things ran through my mind- chicken fingers, baked chicken and roasted potatoes- something hearty and good.  After getting off the bus, I passed by our local and favorite mercado to pick up some potatoes, when I saw the most gorgeous spinach I’ve seen in a while.  It was so fresh and it was calling my name, “Jasmin, buy me!”  So I obeyed and bought some.  And that’s when it clicked- Why not make orange chicken with stir fry spinach? I mean, when you go to your regular chinese restaurant they always serve orange chicken with broccoli and carrots and those sorts of veggies.  But let’s not leave out good old Mr. Spinach. That was the best decision because it adds such a nice flavor to the dish, plus it gives it a great splash of color. Enjoy!

Este es nuestra primera publicación en el  blog y nos sentimos muy emocionados por ello. Amamos cocinar y amamos la comida, ¿Porqué no compartir  este amor con los demás? Así que aquí tienes.

Estando esta mañana en el bus de regreso a casa después del trabajo me puse a pensar en lo que podría hacer de almuerzo, pasaron muchas cosas por mi mente (nugets de pollo, pollo asado con papas, algo fuerte). Al bajarme  pase por el mercado para comprar unas papas y vi unas espinacas hermosas que no veía en mucho tiempo, tan frescas y sentía que me decían: “Jasmin cómpranos” y así lo hice e inmediatamente pensé ¿Por qué no hacer pollo a la naranja salteado en el WOK  con espinaca? Generalmente en los restaurantes de comida oriental el pollo lo sirven con brócoli, zanahorias y todo tipo de verduras; por ello no olvidemos a la Señora Espinaca. Está fue la mejor decisión ya que le dio un sabor y  un color especial a nuestra receta.

¡Disfrútala!

 

Ingredients you’ll need: 1lb of chicken breast, flour, oil, 1 egg, ginger, 1/2 onion, vinegar, soy sauce, corn starch.

Ingredientes que necesitarás: 1 libra de pechuga de pollo, harina de trigo, aceite, 1 huevo, jengibre, media cebolla cabezona, vinagre, salsa soya y maizena.

Cut up the chicken in 2″ pieces and put it to the side.  In a mixing bowl, combine the egg, salt, pepper and oil.  Then gradually add 1/2 cup of cornstarch and 1/4 cup of flour to the mixture.  Then add your chicken pieces, stir to coat.

Corta el pollo en cuadritos de 5cm y ponlos a un lado. En un bol, mezcla el huevo, la sal, la pimienta y el aceite.  Después, gradualmente agrega media taza de maizena y 1/4 de taza de harina de trigo, agrega los pedazos de pollo y revuelve para cubrirlos.

Heat your wok with oil and begin adding your chicken pieces a few batches at a time. Frying for about 3 or 4 minutes until they are golden and crispy.  Remove chicken pieces and place on a paper towel.  And continue frying.

Calienta el aceite en el “wok”, agrega unos trozos de pollo, frielos por 3 o 4 minutos hasta que estén dorados y crocantes. Sacalos trozos y colócalos en papel de cocina. Continua friendo.

 

Remember me talking about the beautiful fresh spinach? Well, here it is.  Isn’t it a beauty?  Ok, I must digress, I’m getting all stird up over some spinach.  Let me get back to writing the recipe.  So, right about now all of your chicken pieces should be nicely resting on the side.  Grate your ginger and chop the onion finely to add to the spinach. Pour out the oil from the wok, wipe it clean  and set it back on the burner and get ready to add your ginger and onion.

¿Recuerdas lo que dije sobre la espinaca fresca? Bueno, aquí está. ¿Bonita, no? estoy tan emocionada con esta espinaca. Bueno regresando al punto seguiré con la receta. Ahora, todos los trozos deberían estar descansando en el papel, raya el jengibre y pica la cebolla en pedacitos para agregar a la espinaca. Retira el aceite del Wok,  limpialo y pónlo nuevamente en la estufa y alístate para añadir el jengibre y cebolla.

Drizzle a little bit of oil and add the grated ginger and chopped onion to the hot wok. After the kitchen is filled with the wonderful ginger fragrance, add the spinach and listen as it snap, crackles and pops.  Oooh, that gives me an idea, Rice Krispy Treat bars..(yumm-o). Ok, back to the recipe, sauteé the spinach for just a few minutes.  While you sautee the spinach add in a small bowl 3 tablespoons of vinegar, 5 tablespoons of sugar, 1 1/2 tablespoons of soy sauce,  1 1/2 tablespoons of water, 1 tablespoon of cornstarch and a squeeze of an orange (yes I know, I forgot to add the orange in the ingredient picture; shame on me) and mix. Add this mixture to the wok. Once it starts boiling, add the chicken and coat evenly.

Rocia un poco de aceite en el WOK , agrega el jengibre y la cebolla picada. Después que la cocina se llene de una fragancia maravillosa a jengibre, agrega la espinaca y escucha su sonido al saltearse.  Uy, eso me da la idea de hacer unas barras de Rice Krispy Treat (cereal de arroz tostado) (delici-o-so) Que pena, continuando con la receta, saltea la espinaca por pocos minutos.  Mientras tanto agrega en un bol pequeño 3 cucharaditas de vinagre, 5 cucharadas de azucar, 1 1/2 cucharadas de salsa soya, 1 1/2 cucharadas de agua, 1 cucharada de maizena y 1 cucharada de jugo de naranja (si, lo se que se me olvidó de poner la naranja en la foto de los ingredientes; que pena) y mezcla y viertelo el wok. Cuando hierba agrega el pollo hasta quede cubierto.

 

And there you have it.  Your very own delicious orange chicken.  Remember to save some for later.

Aqui lo tienes.  Tu delicioso pollo a la naranja. Guarda un poco para más tarde.


Ingredients:

1lb boneless chicken

1 egg

1/2 teaspoon salt

1/2 cup cornstarch

oil (for frying)

1/2 onion

1 tablespoon of minced ginger

orange zest                                                                                                                                                              

Orange Sauce                                                                                                                                                        

1 1/2 tablespoon soy sauce

5 tablespoons water

3 tablespoons vinegar

the juice of an orange

Directions:

  1. Cut chicken into 2″ pieces and place it to the side. In a mixing bowl, combine the egg, salt, pepper and oil.  Then gradually add 1/2 cup of cornstarch and 1/4 cup of flour to the mixture.  Then add your chicken pieces, stir to coat.
  2. Heat your wok with oil and begin adding your chicken pieces a few batches at a time. Frying for about 3 or 4 minutes until they are golden and crispy.  Remove chicken pieces and place on a paper towel.  And continue frying.
  3. Grate the ginger and chop the onion finely to add to the spinach. Pour out the oil from the wok, wipe it clean and set it back on the burner and get ready to add your giner and onion.
  4. Drizzle a little bit of oil and add the grated ginger and chopped onion to the hot wok. Then add the spinach to the wok and cook for a few seconds until the spinach has wilted.
  5. Add in a small bowl 3 tablespoons of vinegar, 5 tablespoons of sugar, 1 1/2 tablespoons of soy sauce,  1 1/2 tablespoons of water, 1 tablespoon of cornstarch and the juice of an orange. Mix.
  6. Add this mixture into the wok and stir.
  7. Once the mixture starts boiling, add the breaded chicken and coat. Serve hot.

Ingredientes:

1 libra de pechuga de pollo

1 huevo

1/2 cucharadita de sal

1/2 taza de maizena

aceite para freir

1/2 cebolla cabezona

1 cucharada de jengibre rayado

rayadura de naranja

Salsa de Naranja

1  1/2 cucharada de salsa de soya

5 cucharadas de agua

3 cucharadas de vinagre

jugo de naranja

Preparación:

  1. Corta el pollo en pedazos de 5cm y ponlos a un lado. En un bol, combina el huevo, la sal, la pimienta y el aceite.  luego, gradualmente agrega media taza de maizena y 1/4 de harina de trigo  a la masa. Agrega los pedazos de pollo y revuelve para cubrirlos.
  2. Calienta el ‘wok’ con aceite y agrega unos trozos de pollo al wok. Frie de 3 o 4 minutos hasta que estén dorados y crocantes. Saca los trozos y ponlos en papel de cocina. Continua friendo.
  3. Ahora raya el jengibre y pica la cebolla en pedacitos, para agregar a la espinaca. Retira el aceite y limpia el wok y pónlo nuevamente en la estufa y alístate para añadir el jengibre y cebolla.
  4. Rocia un poco de aceite en el wok y agrega el jengibre y la cebolla picada. Después agrega la espinaca y cocina por unos segundos hasta que la espinaca se haya puesto de un verde intenso.
  5. Agrega en un bol pequeño 3 cucharadas de vinagre, 5 cucharadas de azucar, 1 1/2 cucharadas de salsa soya, 1 1/2 cucharadas de agua, 1 cucharada de maizena y 1 cucharada de jugo de naranja. Mezcla.
  6. Pon esto en el wok y revuelve.
  7. Al hervir, agrega el pollo apanado al wok y cubre.  Sirva Caliente.

Chicken Breast on Foodista

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2 Comments leave one →
  1. January 29, 2011 12:19 am

    oh my gosh! i could eat that whole bowl of orange chicken… even without the orange sauce!!! grrrrr… i’m gonna end up at Panda Express or PF Chang’s for dinner LoL

    • January 29, 2011 12:38 am

      Ooh, Panda Express…oh wait! PF Chang’s??? Maybe if I click my heels hard enough I’ll be back in the States and can pig out. Let me get to clickin’.

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